Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий за първи път в България.

Утре президентът, духовенството и българския народ ще ги посрещнат в столицата.

След като Рим ги предаде на монашеската Света гора преди четири десетилетия, частиците от солунските братя за първи път са на славянска земя в навечерието на 24 май.

Мощите на светите братя равноапостолите свети Кирил и Методий пристигнаха в Църногорския манастир "Св.св. Козма и Дамян“.

Обичайно и по традиция светините се съхраняват в Eсфигменската света обител в Атон, а те са за първи път на посещение у нас.

Снимка: bTV

Подлакътникът на свети Кирил славянобългарски - Просветител, както и две частици от ребрата на Свети Методии Архиепископ Моравски пристигат у нас, като за първи път напускат обиталището си в Света Гора.

„Пандемията осуети първия опит, когато имахме намерение мощите да дойдат, това беше преди две години, но ето, че се случва в момента, който е толкова тревожен за целия свят, в момент, в който всеки от нас има нужда да обнови своя живот“, каза Архимандрит Вартоломей - Игумен в Светогорския манастир Есфигмен.

През 80-те години на миналия век светините са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия. От тогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен.

“Както и тук има една частичка от Животворящия кръст Господен, не е много голяма, но и не много малка, така че има три велики светини - Животворящия кръст заедно с мощите на светите просветители и това, че са на една мощехранителница никак не е случайно, защото тяхната роля не е просто да измислят азбука. Азбуки има много, но смисълът на техният живот е, че са просветили умовете ни в силата на християнската вяра“, каза Архимандрит Никанор.

Реликвите от Света гора ще бъдат посрещнати в столицата утре от литийно шествие.

„Аз също оценявам факта, че за първи път имаме възможност да се поклоним пред мощите на двамата братя, благодарение на чието дело имаме нашата идентичност“, каза Архимандрит Никанор.

Мощите пристигат у нас по покана на Негово светейшество Патриарх Неофит.

Снимка: bTV

Утре сутрин мощите ще тръгнат с кортеж към София, където ще пристигнат на булевардите "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски", откъдето с литийно шествие ще бъдат пренесени по бул. "Александър Стамболийски" до храма „Света Неделя“.

Очаква се и президентът и вицепрезидентът да участват в церемонията по посрещането, а за всички които искат да се поклонят, ще могат да го направят в "Света Неделя".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!