За първи път от началото на пандемията преляха кръвна плазма с антитела на болен от COVID-19 от излекуван от коронавирус. Това се случи във Военномедицинската академия (ВМА). 

ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствен кръвен център.

При спазването на специални мерки е извършено преливането на плазма от оздравял на болен.

„Ние се възползвахме от това преимущество, за да може да удовлетворим искането на множество доброволци с доказани антитела, защото не всички имат антитела“, обяви по време на редовния брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, председател на оперативния щаб и началник на ВМА.

Към тази сутрин пациентът няма температура и се чувства добре, уточни ген. Мутафчийски.

Този метод се прилага за първи път у нас при пациенти с коронавируса. Иначе е познат при лечение на други заболявания.

„След всяка инфекция – било то бактериална или вирусна, имунната система на човека реагира със защитни механизми – едни от тях са антителата. Антителата се свързват със съответния инфекциозен ген и го блокират“, коментира проф. Минчо Милчев от Отделението по трансплантация на хемопоетични стволови клетки в СБАЛХЗ.

Лечение на COVID-19 чрез преливане на кръвна плазма е метод, който се използва и в други държави. Проблемът е, че оздравелите не са достатъчно на брой, за да се разчита само на него.

„Това представлява пасивна имунизация – т.е. вкарване в организма на заболелия на защитни механизми, които преболедувалия е развил в организма си, ние ги вземаме от преболедувалия и ги даване на болния, за да се излекува. Аз съм убеден, че ще има ефект, обнадежден съм и при липсата на каквото и да е друго лечение това е метод, което би трябвало да се използва особено при тежки случай, за които нямат друга възможност за лечение“, допълни проф. Милчев.

В момента се провеждат и клинични проучвания за разработване на нови лекарства на базата на антитела от излекувани. Тогава обаче процесът се предхожда от клинични проучвания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!