За първи път на тези избори политическите партии, които участват в изборите, не поискаха предварителна проверка за това дали техните кандидати за народни представители са работили за Държавна сигурност.

Снимка: bTV

Сред обявяваните вече по-известни имена на сътрудници на ДС са Лютви Местан от ДОСТ, Рамадан Аталай от ДПС, Румен Гечев, Таско Ерменков от БСП. Станислав Станилов от "Атака", Красимир Каракачанов от ВМРО.

Снимка: bTV

Бившият конституционен съдия, а сега кандидат за депутат от ГЕРБ Георги Марков - също.

Снимка: bTV

Задължителната проверка, на която се подлагат всички кандидат-депутати вече за четвърти път, ще приключи най-късно на 10 март.

По предварителна информация списъкът няма да бъде малък, каза председателят на комисията за досиетата Евтим Костадинов.

В предишни години различни политически сили оттегляха свои кандидати от листите заради биография, свързана с ДС. Преди седмица от „Нова република” декларираха, че техните кандидати нямат връзка със службите.

„Може би така храня надежда, че работят с по-млади кадри или пък кадри, на които е извършвана такава проверка”, отбеляза Евтим Костадинов.

Интересно е например, че тази година от листите на ДПС отпадат емблематични функционери на движението, свързани с ДС - като Рушен Риза например, който през 1985 година членува в нелегалната организация за турско национално-освободително движение в България".

Организацията е разбита от ДС година по-късно. Рушен Риза е едни от малкото нейни членове, които не са вкарани в затвора.

98 бяха кандидатите за депутати с досиета в предишния парламент, а в 42-то и 41-то Народно събрание бяха избрани по 12 бивши секретни сътрудници на различните управления на службите.