За първи път от началото на седмицата днес няма сигнали за бомби в училищата. Съобщенията за взривни устройства през последните дни наложиха временно прекъсване на занятията в повече от 10 града.

Внучката на Надежда Николова е първокласник. Заради писмените заплахи в класната стая в училището в Ямбол днес са били само шест деца. Тепърва ще наваксват в къщи изгубения материал от предишните няколко дни.

„Учителите дават по интернет какво имат за деня, какво трябва да се напише. Сега си я прибирам от занималня и започваме да пишем отново“, обяснява Надежда Николова.

От няколко училища обясниха за bTV, че следващата седмица ще направят разбор на пропуснатото, както и график за наваксването му.

След няколко дни със заплашителни мейли в столичното 43-то училище избират малките ученици да останат присъствено в клас, а големите да продължат с онлайн уроци.

„Не мога да кажа бързо, разбира се, това е техническа ситуация, свързана с техническа организация, с проверка на акаунтите… Аз лично съм съдействала като администратор на над 80 ученици, които са загубили паролата си“, казва и Снежина Георгиева, директор на 43 ОУ „Христо Смирненски“.

Няма нужда да се взимат дни от пролетната ваканция, категорични са директори.

„Ако не стане системно тези заплахи, два дни не са проблем да се наваксат“, отчита и Живко Жечев, директор на ОУ „Йордан Йовков“ в Добрич.

Попитахме образователното министерство дали има единно решение за наваксване на пропуснатия материал. Отговор до този момент няма.