Такава серия от бомбени заплахи текат не само в България, но и в цяла Европа, и в САЩ. Органите на реда, заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източника на тези заплахи и да ги неутрализират. Това заяви президентът Румен Радев.

По думите му това са хибридни атаки, без реална заплаха за бомбени атентати.

"Към момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Докато не видим ясно установен източника – не можем да кажем със сигурност точно откъде идват заплатите и кой ги извършва", добави държавният глава.

"Надявам се и вярвам, че органите на реда ще вземат всички мерки за спокойствие за изборния ден", каза още той.

Протестът на зърнопроизводителите

„Заедно с Чехия, Полша, Унгария, Румъния настояваме за спешно регулиране на въпроса (б.р. с вноса на зърно от Украйна) и на адекватна подкрепа към селскостопанските ни производители, така че тя да отговаря на щетите, които те търпят“, заяви президентът.

Боеприпаси за Украйна

Българската позиция е ясна – няма да изпращаме оръжия и боеприпаси за Украйна. Партиите отдавна излязоха извън нормите на Конституцията със системния си отказ да съставят правителство. Време е те де проявят тази отговорност и да съставят редовно правителство. В противен случай, Конституцията ясно казва президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат, не могат или ги е страх.

По думите му в момента имаме комбинация от трите случая. Раде коментира и т.нар. „триъгълни сделки”.

„Тези, които най-много ги оплакват, по време на тяхното управление беше моментът за „триъгълни сделки”, когато март и април някои от държавите членки на НАТО сключиха споразумения за такива „триъгълни сделки”. Оттам нататък няма безплатни „триъгълни сделки”. Даваш старо въоръжение и получаваш старо, но натовски тип, да го бяха направили тогава, това е коректното”, каза Радев.