„Днес се вълнувам като всеки човек, живеещ в България. Приканвам хората – излезте и гласувайте. Може да ви отнеме три минути, може да ви отнеме половин час, но вашият глас е важен. Направете го“, това каза в най-високото телевизионно студио „Будителят на десетилетието" – човекът, който организира посаждането на вече над три милиона дървета в България – социалният предприемач Никола Рахнев.

Заедно с него в студиото присъства и световният и европейски рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн Цанко Цанков. Той заяви, че задачата на българските политици не е лесна.

„Българските политици плуват в един океан, в който кораба на България е клатен от всички страни. А най-важното нещо за един кораб е да има посока. Няма правилен път за кораб, който не знае на кое пристанище трябва да излезе“, каза още Цанков.

Според Никола Рахнев най-важното нещо, което трябва да се изкорени от българската политика, е корупцията.

„Това, което най-много ограбва обществото и спира развитието ни, е корупцията. Може да сравним с Румъния. Всеки може да види графиката на развитие на Румъния и България, започвайки от 2000 година, виждайки приемането в ЕС. До един момент сме много пред тях, а в един момент изоставаме много. Може би, защото там има работеща съдебна система, осъдени политици и овладяване на корупцията“, коментира още Рахнев.

Според него доверие се печели с абсолютно открита позиция, постоянство, спазване на обещанията и действия.

„Най-важното нещо е човек да спазва обещанията, които е дал. По този начин единствено може да се привлече подкрепата на хората“, допълни Цанко Цанков.

И двамата смятат, че, за да бъде България по-хубаво място за живот, трябва да останат в родината си.

„Всеки камък тежи на мястото си. Мястото на българина е в България, независимо дали ситуацията в страната е добра или трудна в момента. Нашата работа е да бъдем тук и да помогнем така че България да стане едно по-добро място за живот“, коментира Цанков.

Никола Рахнев сподели, че все още таи надежда нещата да се подобрят.

„Нещата, които харесвам, са повече от тези, които ме притесняват“, допълни той.