В Япония нашите сънародници упражняват правото си на глас вече шест часа.

Българинът Даниел Дичев е в националния отбор по джудо на България и живее в страната на изгряващото слънце вече 10 години. Той е успял да гласува в българската секция в Токио.

„Гласуването беше много приятно. С хората, които са в секцията сме приятели и се познаваме от много години. Типично за Япония всичко е хармонично с лек привкус на българска радост. И се радваме да се видим, защото в Япония ежедневието е натоварено“, разказа Даниел Дичев.

„За мен е важно да гласувам за български парламент, защото съм на първо място българин и съм отговорен към страната си и хората в нея. Един ден ще се прибера и се надявам да живея добре в родината си, споделено с хората, които обичам. Това е основната ми мотивация“, допълни той.

Снимка: iStock

Даниел споделя, че в началото животът му в Япония е бил труден.

„С времето обаче се свиква с всичко и човек се адаптира. Струва си да опознаеш японците. Беше ми най-трудно да приема строгата им йерархия и правилата, които имат за всичко. Но има какво да научиш от тях“, каза той.

По думите му българите и японците си приличат по много неща.

„Българите и японците си приличат по това, че се справят във всяка една ситуация. Мотивирани сме, намираме мотивация вътре в себе си. Имаме много общи черти“, добави Даниел.