„Всички искат тази страна да бъде управлявана разумно и нормално“, каза Ивайло Вълчев от „Имат такъв народ“, след като гласува тази сутрин.

По думите му със серията от предсрочни избори страната „се лашка във влакче на ужасите“.

Ивайло Вълчев е и водач на листата на ИТН за Европейския парламент. 

„Надявам се, че във вътрешен план хората ще посочат тези, които ще донесат разбирателство, ред и стабилност. За Европейския парламент се надявам, че избирателите ще изпратят в Европа не поредните чиновници, които ще се разтворят в брюкселската мъгла, а ще изберат хора, които ще се борят България да бъде равноправна с останалите страни“, коментира още Вълчев.

Над 6,5 млн. са избирателите, които могат да гласуват за депутати за 50-ото Народно събрание. С 450 хиляди по-малко са българите, които могат да гласуват и за Европейския парламент.

322-ма са кандидати за депутати и в София, и в Брюксел. За 17-те места на България в Европарламента се борят 418 души. 6099 пък са кандидатите за 50-ия български парламент.

Участие в изборите на 9 юни ще вземат 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, като те ще се борят за 240 места в българския парламент.

Секциите в България отвориха в 7 ч. сутринта и ще затворят в 20 ч. Изборният ден може да бъде удължен до 21 ч., когато пред секцията има негласували избиратели.