По-дълги ваканции през учебната година и по-къса лятна ваканция, както и различни дати за матурите след VII и след XII клас. Това предлага Министерство на образованието и науката за новата учебна година.

Това предложение предизвика полярни мнения в социалните мрежи – учителите са против, а родителите са разделени на „за” и „против”. Аргументите на учителите са, че през юни и юли е горещо, а в училищата няма климатици, че учениците имат нужда от почивка, а самите те не са гледачки, а педагози.

Родителите, които харесват идеята за по-дълга ваканция, смятат, че децата забравят наученото през година за трите месеца лятна почивка, а освен това е трудно да се организират активни занимания за толкова дълъг период.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви пред bTV, че предложението за по-къса лятна ваканция е, защото учениците забравят много от наученото и изоставащите изостават още повече при дълга почивка.  

Предложението е проект и в момента тече обществено обсъждане, обяви в предаването „Тази сутрин” Таня Михайлова, зам.-министър на образованието. 

Директорът на 119 училище в София и бивш зам.-министър на образованието Диян Стаматов смята, че ваканциите не трябва да бъдат променяни по никакъв начин, а с това предложение експертите от МОН са „разклатили” цялата страна.

Част от родителите подкрепят, други – не, по-важно за тях е какво се случва, докато децата са на училище, коментира Цвета Брестничка от асоциация „Родители”.

Трябва ли лятната ваканция на учениците да е по-кратка?