Камерите за скорост влизат в навигационното приложение „Гугъл Мапс". Освен у нас там се виждат ограниченията и местата за видеонаблюдение в още 40 държави. Идеята раздели експерти и шофьори. 

Георги Велев е сред активните шофьори. Използва навигация в града и извън него. Смарт устройствата му носят още информация. В социалните мрежи научава къде има камери за скорост, тапи и инциденти. Но шофьорът смята, че камерите на пътна полиция не трябва да са явни.

„Според мен камерите не трябва да се виждат, трябва да са скрити, защото  като се опарим 3-4 пъти ще караме с ограниченията”, смята Георги.

Данните в приложението ще подсказват на шофьорите къде из страната има разположени камери за скорост. От Пътна полиция не са предоставяли тази информация на технологичния гигант.

 

Оказва се, че източник на информацията са самите потребители, но също и платформи, с които „Гугъл" си партнира. От компанията насърчават своите потребители да отбелязват местата с радари, видеонаблюдение и инциденти.

„Потребителите могат да поддържат картата актуална, като гласуват дали инцидентът все още е налице или е бил разрешен. Освен това добавихме и постоянни местоположения на скоростни камери, така че водачите да могат да бъдат запознати с тези места в началото на своето пътуване”, разкрива компанията.

Да се спре непрестанната гоненица между шофьори и полиция, има решение. Камерите – да са повече и явни, казват експерти.

„Не е целта да се съберат повече глоби и да бъдат касичка, а целта е да бъдат ясно видими, че шофьорите да спрат и да не бъдат глобени”, заяви Богдан Милчев от Институт за пътна безопасност.

Наскоро стана възможно и да се проверява и разписанието на Столичния градски транспорт.