За да не се повтаря кризата с водата в Перник и на други места в страната, държавата ограничава ползването на вода от три язовира. Причината е, че обемът на водата в тях е под 50 процента.

Ограничението засяга язовирите "Дяково" край Кюстендил, "Асеновец" край Сливен и "Ястребино" до Търговище. От тях вода ще се ползва само за питейни нужди.

Обемът на язовир "Дяково" към момента е запълнен малко над 36%, язовир "Асеновец" 34 на сто, а язовир "Ястребино" – 31%.

Язовир "Асеновец" е основен водоизточник на Сливен. Заради критично ниското ниво държавата свали потреблението от милион и 800 хиляди кубика месечно до милион и 500 хиляди. От ВИК-Сливен предвидили кризата.

"От 1 ноември тази година водният обем е в размер на милион и 300 хиляди кубика, така че мерките са взети предварително… На този етап проблеми с водоснабдяването на град Сливен няма", заяви областният управител Чавдар Божурски.

Казусът с водата предизвика дискусии и размисли в града.

Според Министерството на околната среда и водите ситуацията е под контрол.

„Опасност от воден режим в тези населени места няма, които използват вода за битови нужди, и няма да има. Това са ни изчисленията до месец май”, съобщи Красимир Живков, зам.-министър на МОСВ.

В Сливен също са убедени, че ще се разминат с режим на водата.

Официално от ВИК-Сливен днес увериха, че градът ще има вода поне до май догодина.