Все още виждаме неяснота по отношение на визията, която България иска да покаже в рамките на шестте месеца от европредседателството, каза депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

„Началото никак не беше добро. Снимките, които бяха лансирани като лице на България, бяха оценени от социалните мрежи като доста абсурдни”, допълни той.

По неговите думи България не е овчари и овце, не е конници, България не е само народни песни. „Бистришките баби са нещо хубаво, но да не стигаме до там да показваме и Бистришките тигри на плакатите. Нека покажем една модерна България и имаме време да коригираме това“, призова той. 

Според Вигенин вотът на недоверие към кабинета не е саботаж към председателството, а може да се окаже стимул управляващите да работят по-добре. Той подчерта, че в последните седмици се лансира тезата, че в рамките на тези шест месеца трябва да се снишим,  да не поставяме своите проблеми и въпроси.

„Това е грешна теза. Не става въпрос грубо да поставяме  въпроси, като членството ни в Шенген, Еврозоната, механизма за сътрудничество и оценка, но трябва да използваме контактите, които наши представители ще имат с партньорите, да поставяме тези въпроси. Както се казва – желязото се кове, докато е горещо и нашето председателство дава уникални възможности ние да работим по тези теми“, категоричен е Вигенин.