Животът на 46-то Народно събрание се оказа изключително кратък.
Точно 57 дни от конституирането на парламента до края му.

Досега то е провело общо 26 заседания през юли, август и септември. Утре ще е последното – 27-ото. Парламентът създаде 22 постоянни и 6 временни комисии – за ревизия, за Росенец, Буджака, по закона Магнитски и за полицейското насилие.

Внесени са 81 законопроекта. Но единствените закони, които до момента е успяло да приеме напълно са трите бюджета – на НЗОК, на ДОО и голямата финансова рамка.

Утре, ако има мнозинство може да бъде приет още един, с който бюрото за защита на свидетелите минава от главния прокурор към изпълнителната власт в правосъдното министерство. 

Снимка: btvnovinite.bg

Началото 

Първото заседание на народните представители от46-ия парламент беше на 21 юли. Въпреки дружелюбното начало, дадено от най-възрастния депутат Мика Зайкова от „Има такъв народ“ – и трите проучвателни мандата за съставяне на правителство се провалиха. Скандалите и обидите съпътстваха почти всяко заседание.

Депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме“ и лидер на „Движение“ 21 Татяна Дончева нападна председателят на Народното събрание Ива Митева и я нарече „болонка на сценаристите“.

Тя отговори: „Болонката може да бъде приятел, но може да има и доста силен характер“.

Изслушване след изслушване

За да компенсират липсата на закони, депутатите ежедневно изслушваха кого ли не – премиер, министри, шефове на агенции. Дойде дори и главният прокурор Иван Гешев.

Обвинител №1 се яви пред депутатите няколко пъти. И беше заснет да си пише с "Pi Ar Sevi Boiko”.

По-късно пиарът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – Севделина Аранаудова обясни, че никога не е крила познанството си с Гешев. А шефът ѝ забрани да си пише с други мъже, освен с него.

Докато го изслушваха – партиите на протеста внесоха промени в Закона за НСО, с които политическият елит и главният прокурор остават без охрана. Минути след приемането на закона за пръв път в историята беше получена заплаха за живота на председателя на парламента.
 
Междувременно депутатите приеха на първо четене промени, които да прехвърлят Бюрото за защита на свидетелите от Прокуратурата към правосъдното министерство. Тъкмо заради този закон имаше призиви за забавяне на третия мандат и указа на президента за насрочване на изборите.

И докато законодателството буксуваше, една група обвини друга, че се опитва да я разцепи. Според адвокат Радостин Василев от ИТН, на 12 август Татяна Дончева дошла в кантората му. Тя си драскала на листче имена на хора от партията и написала и „500К“.

Депутатите заседаваха извънредно два пъти - заради полицейското насилие, където изслушваха Бойко Рашков и заради бюджета. Чуха се обидни послания за „шаферки“, „булки“ и „сватби“. 

По традиция бюджетът беше приет посред нощ. Утре ще бъде последният им работен ден.