Тържества в чест на Иван Вазов. Народен поет, голям обществен авторитет, патриарх на българската литература. Това е Иван Вазов за съвременниците си и за наследниците си. Две институции започват да честват от днес 170 години от рождението му.

Народният театър е готов с документален филм. В лентата от балкона на дома си дядо Вазов ще се покаже на гражданството, което плаче заради унизителния Ньойски мирен договор след Първата световна война. От цялата трупа актьорът Валентин Танев най-много прилича на поета.

А в изложба под надслов "Българио, аз всичко тебе дадох" в Националната библиотека може да се види снимката от честването на 70-годишнината на Иван Вазов. Тогава празненството се е състояло на Голямата сцена на Народния театър, където пиесите му са били поставяни с предимство.

„Това честване е отбелязано с цяла програма и наистина е едно от големите събития за времето си“, каза д-р Бояна Минчева, ръководител направление Националната библиотека.

В експозицията е изложен и слабо известен документ, свидетелстващ за голямата почит към Вазов още приживе. Голям жест от поет за поет.

„Един брой от ръкописния вестник на Гео Милев, той рисува нашият поет Иван Вазов, в случая сме представили този брой, в който Вазов е с лавровия венец“, заяви д-р Бояна Минчева.

Днес е моментът да припомним и факта, че най-известният роман на Вазов "Под игото" за първи път излиза не на български, а на английски. А после у нас се появява на части в литературно списание.

„Каквото е Пушкин за руската литература, каквото Юго за французите, това за нас е Иван Вазов“, каза Атанас Капралов, директор на Литературния музей.

Творбите на патриарха на българската литература са преведени на над 20 езика, между които и екзотичните - фински, хинди и арабски.

А на 9 юли, когато е и рожденият ден на Иван Вазов, в Народния театър, който носи неговото име, ще има официална церемония.