За 15 години - от 2005 до 2020 г., 75% от земеделските стопанства у нас са изчезнали - те са намалели от 500 хил. през 2005 г. до 132 хил. към 2020 г.

Статистическите данни бяха представени в анализ на проф. д-р Божидар Иванов - директор на Института по аграрна икономика, в рамките на международна научна конференция "Аграрната икономика в подкрепа на земеделието".

Не повече от 50% от месото, което ядем, го произвеждаме у нас, отбеляза проф. д-р Божидар Иванов пред БНР. При старите страни-членки този процент е над 90, сравни той.

Според него това означава, че имаме резерви за това да подобряваме пазарната ориентация. Трябва да се инвестира диференцирано - трябва да има подбор, препоръча проф. Иванов.

Снимка: iStock

Проф. Иванов смята, че стопанствата - мляко, месо, плодове и зеленчуци, трябва да търсят други възможности и натам трябва да бъде подпомагането. По думите му трябва да се търсят възможности да се подобри тяхната производителност.

Той допълни, че субсидиите са откъснати от производството. След 2007 г. те са свързани с едно общо единно плащане, което не зависи от производството, а е на площ, обясни той и подчерта, че субсидията е еднаква на единица площ за всички производители, а това води до изкривяване.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK