Южна България е получила от еврофондовете три пъти повече пари от Северна. Това показват данните за подписаните до момента договори по седемте оперативни програми, които действат от 2007 г., съобщава "Труд".

Според информацията в системата за управление и наблюдение на средствата от ЕС до момента общини, фирми и неправителствени организации от Северна България са спечелили над 2900 договора за общо 3,8 млрд. лв. В южната част на страната проектите са над 5100 за общо 11,26 млрд. лв.

По-добрият резултат на Южна България при разпределението на евросредствата се обяснява, от една страна, с това, че в тази част на страната се намира столицата София, където са и най-големите получатели на европари като Агенция "Пътна инфраструктура", през които минават средствата за скъпи обекти като пътища и магистрали. Тук са и "Метрополитен", който взема големи суми за изграждането на метрото в София, министерства и агенции. Например през Агенцията по заетостта минава цялото еврофинансиране за обучения на заети и безработни и за повишаване на заетостта. В резултат само в Югозападния регион до момента има подписани договори за над 5,8 млрд. лв., което е половината от парите за Южна България.

Останалите райони в южната част на страната обаче също са доста по-напред по спечелени европроекти от тези на север от Стара планина. Южният централен район с център Пловдив е привлякъл 2,8 млрд. лв. от ЕС, а Югоизточният с център Бургас - 2,62 млрд. лв.

Последен по получени евросредства продължава да е най-бедният район в България и в целия Европейски съюз - Северозападният. Проектите, които се реализират от ведомства и организации от този район на страната, са за общо 1,17 млрд. лв. Малко повече са средствата, разпределени за Североизточния район - 1,2 млрд. лв. Проектите в Северен централен район са за 1,43 млрд. лв.

Статистиката показва още, че само 5 от 20-те общини, привлекли най-много евросредства, са в Северна България. Това са класиралата се на трето място към момента Варна, която има договори за 261,56 млн. лв., а също Враца, Видин, Шумен и Силистра. Общо проектите на тези общини са за 740,19 млн. лв. За сравнение само първенецът в класацията по привлечени европари - София, до момента има спечелени договори за 134 млн. лв. повече. Столицата, както и станалите 14 града от Южна България в топ 20 на общините с най-много европари, са привлекли общо 3,5 млрд. лв.

В същото време два от северните райони на страната - Северозападният и Северният Централен, остават с най-нисък БВП на глава от населението - съответно 6343 лв. и 6838 лв. според последните данни на НСИ за 2011 г. По този показател те изостават повече от 2,5 пъти от най-развития икономически регион - Югозападния, който получава и най-много от ЕС.

Според експерти неравномерното разпределение на парите от еврофондовете засилва още повече различията между регионите. Така не се изпълнява основната функция на евросредствата - бедните части на Европа да наваксат изоставането от по-богатите.