Военните подготвят модул от химическото поделение в Мусачево, което е съвсем близо до пожара и е специализирано в гасенето на такъв тип огнища, научи bTV. Формированието разполага с пет авторазливни станции, които ще бъдат използвани.

Поискана е помощ от военните и за осигуряването на т.нар. „пустинни котки“ (специализирани автомобили), които да влязат в горящите складове. От Министерството на отбраната съобщиха около 22 часа, че три такива джипа (пустинни котки) влизат на мястото на взривовете.

Към мястото на пожара са изпратени и над 10 водоноски от Столична община, които да подпомогнат пожарникарите в гасенето. Направена е и организация водоноските и пожарните автомобили да презареждат с вода в инсталацията в Хан Богоров.

„Имаме информация, че в един от складовете има около два тона тротилов еквивалент. Няма данни за готовото количество фойерверки“, обясни главният секретар на МВР комисар Димитър Кангалджиев.

Вътрешният министър Калин Стоянов допълни, че по закон взривовете трябва да са обезопасени и подчерта, че складовете са високотехнологични, т.е. отговарят на всички изисквания.

„За причините категорично не можем да говорим към момента. Правят се предположения, че някой нещо е възпламенил, но още не е ясно“, допълни Калин Стоянов.

Той поясни, че към мястото на инцидента непрекъснато ще идват водоноски, за да могат пожарните коли да черпят вода директно от тях.

 

„Не мисля, че ще се стигне до по-мащабна евакуация. Засега се евакуират само живеещите в Елин Пелин“, каза от своя страна служебният премиер Димитър Главчев.

„Има хора, които не искат да напуснат жилищата си и затова сме принудени с полицейски екипи да ги извеждаме“, допълни Калин Стоянов.

Живеещите в Елин Пелин обясниха пред екип на bTV, че въпреки всичко предпочитат да останат по домовете си, защото не могат да ги оставят без надзор. Повечето споделиха, че няма да могат да заспят тази вечер, но въпреки всичко ще останат в населеното място.

„Събрахме си багажа след втората аларма, но решихме да изчакаме с евакуацията. Имаше и такива, които се изнесоха. Да кажем, че ние ще бъдем в готовност да се изнесем. Предполагам, че този пожар ще гори поне още няколко дни“, обясни Любомир Йовчев.