Вътрешният министър Веселин Вучков и зам.-председателят на ГЕРБ, шеф на парламентарната група на партията на Бойко Борисов - Цветан Цветанов изпаднаха в задочно противоречие по въпроса с цената, която държавата е платила за издирването на първия председател на ДАНС Петко Сертов.

Вучков обяви, че в операцията по търсенето на Сертов не са  похарчени много пари, но не пожела да уточни точния размер на разходите.

 "Има стотици случаи на издирване на български граждани в шенгенската информационна система и Интерпол, защото местонахождението им е неизвестно. Двама висши служители на "Криминална полиция" са били командировани в Гърция за два дни, за да направят контакт с гръцките служби. Служителите на гръцкото ведомство са направили доста опити да установят местонахождението на Сертов, но не са могли", съобщи Вучков пред държавното радио във вторник.

Ден по-рано Сертов, който беше обявен за национално издирване на 8 декември, се прибра в България заедно със съпругата си и брат си от Гърция, където беше засечен, че пребивава около десетина дни след изчезването си. И досега не е ясно каква е причината за мистериозното му изчезване, като той самият твърди, че е претърпял лек инцидент, което е наложило лечението му в Гърция.

"Хеликоптерът не знам колко точно струва. Имало е едно едно облитане. Обаче половин милион!? Освен разхода за командировка на двама служители до Гърция за два дни, аз не виждам някакви големи разходи да са направени, така че за половин милион просто е абсурдно да се говори. Но, наистина, най-добре би било, ако семейството на г-н Сертов реши да обясни накратко за какво е ставало дума и да приключим този случай, защото всички въпроси насочват към тях, не толкова към нас. За МВР случаят общо взето дори преди 1 месец беше приключил", каза Вучков.

По думите му  в МВР не е имало предварителна информация, че съпругата и братът на Сертов тръгват да се срещат с него в чужбина.

Според бившия силов министър в първия кабинет на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче разходът за издирването на Сертов с хеликоптер е голям.

"Още от самото начало моят коментар беше да щадим семейството, защото това е личен мотив. Психолозите, с които съм говорил, дадоха подобен профил и мисля, че ако имаше достатъчно добра координация в МВР, нямаше да има нужда да се вдигат хеликоптери и да се влага такъв голям разход", коментира Цветанов успоредно с бившия си заместник в МВР Вучков пред държавната телевизия във вторник.

Цветанов вкара и тежка ирония спрямо главния секретар на ведомството Светлозар Лазаров, който остана в завещание на системата от кабинета „Орешарски”.

„Мисля, че това е една от най-добрите операции на главния секретар на МВР, този път нямаше жертви”, каза Цветанов.

Пренебрегвайки бекграунда на собственото си министерстване, Цветанов припомни други проблемни акции под ръководството на Светлозар Лазаров.

"Никога не трябва да забравяме "белия автобус", когато бяха бити български граждани, които протестираха срещу това, което се случи в България. Никога не трябва да забравяме операцията "Лясковец", никога не трябва да забравяме начина, по който бяха използвани службите, за да се търси политически оттенък, преди европейските избори, когато Орлин Алексиев беше споменат като един голям кокаинов крал, който се разхожда в България и осигурява трафика на наркотици. Това всичко беше с една-единствена цел – да бъде унищожена ГЕРБ, да бъде дискредитирана ГЕРБ и да може с подобни подходи и механизми, използвайки държавната машина, да бъде дискредитиран основния политически опонент, който успя да победи", отговори Цветанов на въпрос дали още настоява за оставката на Лазаров.