Втори петгодишен мандат за президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Новите стари стопани на „Дондуков“ 2 положиха клетва преди официалното им встъпване в длъжност на 22 януари.

Акцентите в речта на президента Румен Радев в пленарната зала разкриха върху какво  ще работи държавния глава през следващите пет години.

Снимка: btvnovinite.bg

Словото му беше произнесено не само пред депутатите, но и пред представителите на изпълнителната власт, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, вероизповеданията, представители на различни държавни институции. Поканени да присъстват на подобен тип церемонии са и другите ни президентите, от които в зала присъстваше само Петър Стоянов.

Снимка: Ладислав Цветков

Речта на втория ни преизбран президент и единствен с назначени три служебни правителства по време на мандата му продължи по-дълго спрямо тази преди пет години.

Президентът обяви, че текущите проблеми, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети. Той посочи като дългосрочни цели на нацията: овладяването на демографската криза; справянето с бедността и неравенствата; повишаването на стандарта на живот и  гарантирането на суверенитета и сигурността.

Снимка: БГНЕС

Президентът е убеден, че има „антимафиотски консенсус“. Той се обяви за конституционни промени, а когато заговори за авторитарен модел по време на речта, депутатите от ГЕРБ напуснаха залата.

Депутатите изслушаха химна на България, но при началото на химна на Европа народните представители от „Възраждане“ седнаха.

Снимка: Ладислав Цветков

В словото си президентът благодари за доверието което е най-меродавната оценка за работата му.

„Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият, авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше, и на мен не ми е приятно, но предпочитам истината. Демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време“, заяви Радев.

Президентът отчете съвършеното през изминалия мандат като открои работата на двете служебни правителства в края му. Държавният глава обяви, че ще продължи да бъде критичен и към новата власт.

"Чака ни справянето с каскада от кризи и техните социални и икономически последици. Тази задача вече обсебва дневния ред на правителството и парламента. Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на изпълнителната и законодателната власт за неправилни", отбеляза Радев.

Радев поиска бърз и решителен пробив в реформите на съдебната система. Според него в центъра на конституционните промени трябва да е човекът.  

На излизане от парламента след края на тъжествената церемония Радев обяви, че очаква интересен втори мандат. В патриаршеската катедрала го посрещна главата на българската православна църква патриарх Неофит.

Снимка: Ладислав Цветков

Българският патриарх пожела дълбоката вяра, силата и упованието да бъдат с Румен Радев и Илияна Йотова и през втория президентски мандат,

А тази вечер в предаването „Лице в лице“ по bTV вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че речта на президента днес е представлявала националната им програма за България и е свързана със живота и решаването на проблемите на обикновения българин.

Румен Радев и Илияна Йотова бяха посрещнати на крака и с аплодисменти от депутатите на четирите партии от управляващата коалиция, ГЕРБ и ДПС останаха седнали.

Политическите реакции на речта на държавния глава при клетвата му, традиционно, бяха на двата полюса.

Кирил Петков обяви, че казаното от Румен Радев е свързано с желанията на всеки българин за стабилност и просперитет.

„Всички ние сме от отбора на България и много бих се радвал да е критичен към нас всеки може да прави грешки и да получава съвети, това е силата на разделението на властите“, допълни Петков.

„Една партия, конкретно ГЕРБ, и нашата парламентарна група е наричана с всякакви епитети, с опити да бъде чегъртана. това е обида към всичките ни членове и симпатизанти“, заяви Десислава Атанасова, след като парламентарната група на ГЕРБ напусна демонстративно залата.

Партиите от управляващото мнозинство обявиха, че очакват от президента да продължи с решителните действия в защита на България.

„Когато за милиони българи беше най-тъмно, президентската институция остана да свети като фар, който дава посока“, заяви заместник председателят на НС Кристиян Вигенин от БСП.

„Президентът извади пред скоби необходимостта от реформа на прокуратурата, а именно конституционна реформа. Тук ние не може да не се присъединим към неговият призив парламентът да започне работа по тази тема“, коментира Христо Иванов от „Демократична България“.

„Този свит юмрук е символ на това, че сме един отбор и заедно ще постигаме цели в името на обществото“, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Имаше и по-скептично настроени.

„Ние се надяваме, че всички ще работят съгласно клетвата, която са положили - да спазват Конституцията и законите на страната“, коментира Халил Латифов от ДПС.

„В речта бяха изброени всички проблеми, които има България - нещо, което може да направи всеки средностатистически българин. Големият въпрос е какво следва. Ако досега нашият президент беше с обтегнати отношения с управляващите, сега това е неговото правителство“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.
Речта на президента накара опозицията да напусне залата, докато поддръжниците му обявиха, че думите му са силна заявка за следващия петгодишен мандат

Това е втори мандат за президента. Той ще е и последен заради конституционното ограничение от само два мандата.