Политическите реакции на речта на държавния глава при клетвата му, традиционно, бяха на двата полюса.

Кирил Петков обяви, че казаното от Румен Радев е свързано с желанията на всеки българин за стабилност и просперитет.

„Всички ние сме от отбора на България и много бих се радвал да е критичен към нас всеки може да прави грешки и да получава съвети, това е силата на разделението на властите“, допълни Петков.

По време на речта на президента депутатите от ГЕРБ напуснаха залата демонстративно. Повод станаха думите му, че мандатът му се е случил във време на авторитарен модел.

„Една партия, конкретно ГЕРБ, и нашата парламентарна група е наричана с всякакви епитети, с опити да бъде чегъртана. това е обида към всичките ни членове и симпатизанти“, заяви Десислава Атанасова.

„И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината“, заяви пък Румен Радев.

Партиите от управляващото мнозинство обявиха, че очакват от президента да продължи с решителните действия в защита на България.

„Когато за милиони българи беше най-тъмно, президентската институция остана да свети като фар, който дава посока“, заяви заместник председателят на НС Кристиян Вигенин от БСП.

„Президентът извади пред скоби необходимостта от реформа на прокуратурата, а именно конституционна реформа. Тук ние не може да не се присъединим към неговият призив парламентът да започне работа по тази тема“, коментира Христо Иванов от „Демократична България“.

„Този свит юмрук е символ на това, че сме един отбор и заедно ще постигаме цели в името на обществото“, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Имаше и по-скептично настроени.

„Ние се надяваме, че всички ще работят съгласно клетвата, която са положили - да спазват Конституцията и законите на страната“, коментира Халил Латифов от ДПС.

„В речта бяха изброени всички проблеми, които има България - нещо, което може да направи всеки средностатистически българин. Големият въпрос е какво следва. Ако досега нашият президент беше с обтегнати отношения с управляващите, сега това е неговото правителство“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. 

„Възраждане“ спазиха традицията си и седнаха докато звучеше химна на Европа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!