Все още няма отговор на въпроса какви са шансовете за правителство с втория мандат. От „Продължаваме промяната“ обявиха, че са готови за корекции в декларацията им с приоритети, която е ключово условие за сформирането на кабинет.

„Продължаваме промяната“ обявиха, че ако декларацията им бъде приета в пленарната зала, то те ще подредят и проектокабинет. Ако ли не, ще върнат в понеделник или вторник празна папка на президента. Засега подкрепа идва само от „Демократична България“ и евентуално от „Български възход“. Така гласовете „за“ биха били само 85.

„Ние сме отворени, има време до петък да се обсъдят промени. Те естествено трябва да бъдат съгласувани“, каза Андрей Гюров от ПП.

Промени вече поискаха от „Български възход“. Според тях - едно управление трябва да е скрепено от коалиционно споразумение.

„Дали ще бъдем част от него, или не - това не е важно. Важното е да има такова коалиционно споразумение с ясна отговорност за решенията и какъв е механизмът за тези решения“, каза Стефан Янев, лидер на „Български възход“.

Затова и от партията на Стефан Янев все още не казват нито „да“, нито „не“ на документа. Категорично „да“ обаче вече има от „Демократична България“.

„Тук наистина поведението ще покаже кой е отговорен и кой не е, кой си търси повод да се измъкне от отговорността и да отиде на избори сух“, каза Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Отговорност и имена на кандидати за министри поискаха от ГЕРБ-СДС, които избраха парламентарната трибуна, за да обявят, че те не виждат шанс във втория мандат.

„Една декларация не може да управлява, колеги. А повярвайте ми вашата не е добре написана“, каза Тома Биков от ГЕРБ.

Нови избори поискаха от „Възраждане“. А прочитът им за декларацията е „губене на време“.

„Това Народно събрание е мъртвородено. То е мъртво, то е политически труп. Няма как да създаде нещо“, каза лидерът на „Взъраждане“ Костадин Костадинов.

БСП вече казаха, че са готови за разговори, но не и за подкрепа, а днес запазиха мълчание по темата. От ДПС пък избраха да коментират шансовете за редовна власт с добри пожелания.

„В момента най-важното е да си пожелаем през новата година да има мир, здраве и много любов“, каза Мустафа Карадайъ от ДПС.

Декларацията на ПП включва четири национални приоритета и списък със задачи по тях. Ще стане ли факт, зависи от решението на пленарната зала.

Декларацията с национални задачи ще бъде обсъдена и гласувана като точка втора в петък. Документът обаче първо трябва да бъде разгледан от парламентарните комисии. Комисията по правни въпроси вече отказа да обсъжда документа.

От „Продължаваме промяната“ признаха, че за всеки случай мислят и за списъка с кандидати за министри, но засега не го обсъждат с други партии. Готови са да приемат кандидати и на формации, от които ще получат подкрепа с условието лицата да са експерти.