След неуспешния първи мандат ключът за редовна власт е в ръцете на "Продължаваме промяната". Те отново сложиха на масата опцията за свой кабинет на малцинството. Такъв кабинет ще бъде предложен за гласуване само ако другите партии в парламента покажат, че са готови да работят в посока на четири ключови приоритета - приемането на страната ни в Шенген и еврозоната, както и приемането на бизнес пакет и социален пакет.

За целта те поканиха останалите партии да се съберат заедно на председателки съвет, заедно с председателя на Народното събрание и да набележат график, по който да започнат поетапното разглеждане на законопроектите в тази посока.

Потърсихме ГЕРБ за коментар дали имат шанс да подкрепят правителството с втората папка, отговорът им беше кратък и лаконичен, а именно „въпросите сега съм към ПП и ДБ“.

Още преди неуспеха на кабинета "Габровски" от "Продължаваме промяната" имаха план  как ще действат ако и те имат шанс за правителство.

“Ще изпратим писма до всички парламентарни групи, в които ясно за изразени приоритетите, които ще работим и какви гаранции очакваме да видим“, заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Въпреки поканите до всички, от формацията се виждат в управление само с една формация - "Демократична България". 

„С ДБ ще предложим кабинет на малцинството, ако има гаранции, че той може да си свърши работата. Оттам нататък всяка от парламентарните сили ще трябва да прецени дали иска да го подкрепи директно или индиректно“, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

„Ние ще работим за втория мандат и за правителство с много по-ясна идентичност. Надявам се всички клетви в разума и в диалога – на втория етап да ангажират хората“, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Бившите им партньори БСП призоваха за търпение.

„Да преспят и те, да решат първо и те какво ще правят, защото първата заявка беше, че няма да предлагат кабинет, втората, че ще е кабинет на малцинство, трета – не знам какво ще решат“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

ДПС също ще изчака да види намеренията на "Продължаваме промяната", но посочиха защо, според тях, първият мандат беше неуспешен.

„Продължаваме да копаем окопи и да стоим в тях. Грешка е, когато парламентът и партиите стоят в окопите си, а трябва да се премине към диалог“, каза Йордан Цонев от ДПС.

Свои условия за подкрепа на кабинет при втория опит имат от "Български възход" и искат да знаят „кой застава зад това правителство, какво е споразумението, кой носи отговорността и чак тогава се гледат персоналните предложения.“

От "Възраждане" обаче са категорични, че няма как да подкрепят правителство на никой друг, освен свое.

„Оттук насетне втори мандат, трети мандат, нови избори. Това е най-елементарният изход от политическата криза“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Преди втория опит за редовна власт, президентът Румен Радев трябва да предаде папката в ръцете на кандидата за премиер на "Продължаваме промяната". Кой ще е той все още се пази в тайна.