Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще предложат правителство с втория мандат, но при ясни приоритети и гаранции, които да покажат дали парламентарно представените партии са готови да работят и да решават проблемите на хората или преследват други цели. Това съобщиха от пресцентъра на ПП.

Приоритетите, които те поставят като най-важни и спешни, са насочени към постигането на следните цели:

 • Да се намали неравенството в България, като продължи социалната политика към най-нуждаещите се.
 • Да се подпомогне бизнесът не само чрез запазване на ниските данъци, но и чрез намаляване на административната тежест и корупционния риск.
 • Да се повиши доверието в демокрацията, в правовия ред и изборния процес в България. „Понятията “законност” и “справедливост” трябва да важат за всички, никой не е над закона“, посочват от партията.
 • Да влезем в Шенген през 2023 година. „Българите заслужаваме да бъдем пълноправни европейци, без вътрешноевропейски ограничения. Да влезем в Еврозоната от 1 януари, 2024. Време е да приключим с банковия надзор на прехода, време е да приключим с транзакционните банкови такси за нашите износители, време е валутният риск да отпадне като фактор при инвестиране в България“, се казва още в съобщението. 

От „Продължаваме промяната“ посочват, че ако политическите партии искат да докажат с дела наличието на политическа воля, трябва да работят за посочените национални задачи и за разглеждане на вече внесените „истински важни законопроекти“ и посочват кои са те:

Намаляване на неравенството

 • В бюджета за 2023 г. да залегне ново увеличение на пенсиите, увеличение на данъчните кредити за младите семейства, вдигане на минималната работна заплата, както и заплатите на учителите, лекарите и медицинските сестри, при спазване на 3% бюджетен дефицит.

Подобряване на условията за бизнес

 • Законопроектите по Националния план за възстановяване и устойчивост, които да бъдат разгледани приоритетно и при възможност в скъсени срокове с цел навременно усвояване на полагащите се на България евросредства.
 • Приоритетно разглеждане на внесените законови предложения за намаляване на административната тежест за бизнеса.
 • Приемане на промените в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство.
 • Приемане на промени в НПК, с които се дава възможност на разследващите органи да образуват досъдебно производство, както и да искат от съда извършване на определени разследващи действия, без да са изцяло зависими от прокуратурата.
 • Приемане на Законопроекта за КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС;
 • Внасяне на предложение за изменение на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и други необходими промени.
 • Приемане на ветото на президента на промените в Изборния кодекс с цел „отмяна на недемократичните изменения, приети в малките часове на нощта през последните 2 месеца“.

Шенген през 2023 и влизане в Еврозоната през 2024 г.

 • Приемане на съответните изменения на законите, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност (ДАНС, ДАР, НСО, Военно разузнаване и главния секретар на МВР).

За да изгради капацитет за справяне с предизвикателствата и пречките пред влизането ни в Шенген и Еврозоната, освен ясна подкрепа за законите за справяне с проблемите в съдебната система и с корупцията, правителството на малцинството трябва да има възможност да реформира службите, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно, казват още от „Продължаваме промяната“.

Те канят партиите, които са готови да работят заедно с тях по важните приоритети за България, на Председателски съвет утре, на който да обсъдят графика за приоритетно разглеждане на законопроектите.