“България днес е не просто на кръстопът, а пред пропаст и по кой път ще поеме днес зависи от нас тук и сега, от вас в тази зала. Дали ще поемем по пътя на отговорността, разума и волята за преодоляване на надвисналата катастрофа с общи усилия, или ще останем затворени в лоното на популизма, конфронтацията и тяснопартийни интереси”, заяви кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски в пленарната зала.

Той подчерта, че е поел отговорността за съставяне на правителство с яснотата на това, че трябва да се преодолее политическата криза, трябва да се възстанови доверието в институциите.

Габровски представи пред депутатите и проектокабинета си. 

Той им разказа и притчата за двете жени, които твърдели пред цар Соломон, че са майки на едно и също дете.

“Нека любовта към България днес надделее, нека запазим родината си и заедно да преодолеем бедата, в която сме изпаднали, и нека тази любов, която всеки от нас таи в себе си, надделее над чисто егоистичното”, заяви той.  

“Най-голям шанс имаме днес, тук и сега, и ако го пропуснем, ще останем в ръцете на случайността и задкулисните договорки, оставаме в ръцете на посветената на предизборна реторика 2023 г. - избори след избори, след избори”,  добави той. 

Габровски подчерта, че неговото желание бе да се откъснем от тяснопартийното и да се премине към експертното, прагматичното, професионалното. 

По думите му такъв е и кабинетът, който е представил - от професионалисти без ярка партийна оцветка, с опит на всички нива в администрацията, готови да заработят ефективно и пълноценно още от първия ден.