Мъжът, обвинен, че е откраднал част от пенсията на възрастен мъж в София, остава в ареста, реши Районният съд. Появи се и втора жертва на измамната схема.

Минути преди да бъде ограбен 89-годишният Иван Дечев, от пощенския клон в квартал "Гео Милев" взел пенсията си и 83-годишният Велин Петров. Според разследващите и той бил пресрещнат от същия мъж, представил се за касиер на пощата.

„Дърпа ме и вика – Господине, господине, проверете, вика. Викам какво да проверя, цялата пенсия е тук. Обаче виждам, викам, по-малко пари. И той вика - "Дай да ги проверим". И ми ги дава обратно - и вика, "Провери ги и ти, да се увериш". А той през това време избяга с колата.

Обаче е скроена цялата работа. Това е тренирано, тренирано. И как през това време изважда 300 лв.,а 200 остават, за да ме заблуди".

И сега мнимият пощаджия взел само част от пенсията.

„Сам по себе си този случай ни извади извън кожа, защото такъв тип измами представляват посегателство върху достойнството на един възрастен човек, който трябва да получи уважение в обществото“, заяви Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Обвиняемият запази мълчание. Александър Митев поиска домашен арест, защото бил тежко болен. Съдът обаче го остави зад решетките.

„Нашата цел е да получи наказание, което да изиграе превантивна роля в бъдеще“, каза Невена Зартова, ръководител на Софийска районна прокуратура.

Двамата измамени получиха обратно парите си.

„Сега някой 1 лев да иска, няма да му дам, докато не разбера, че не е случаен мошеник. Айде, ние, възрастни, ни лъжат, измамват. Обаче вие, младите, трябва да внимавате“, съветва Велин Петров.