Апелирам възрастните хора да не бъдат толкова доверчиви и да не се доверяват на случайни граждани, независимо от предлога, по който ги спират.

Това заяви днес директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, който даде брифинг във връзка със случаите на измами на възрастни хора през изминалите дни в столицата.

 „Такъв тип измами представляват посегателство както към достойнството на един възрастен човек, който трябва да получи уважение от обществото, така и нашият категоричен отговор на правоохранителни органи за противодействие на такъв тип измами“, заяви Хаджиев, цитиран от БГНЕС. 

Случаите с измамени възрастни хора са два. Единият случай придоби популярност в сряда, след като в столичния квартал „Гео Милев” 89-годишен пенсионер беше обран. Мъж се представил за служител в пощите и взел пенсията му.

Двете престъпления са извършени в един и същ район, в рамките на час, извършителят е един и същ. Вторият потърпевш също е над 80-годишен пенсионер, от него са откраднати 300 лв.

На извършителя е повдигнато обвинение – за измама, извършена в опасен рецидив. Той остава задържан. Сумите на двамата пенсионери са възстановени. За този вид престъпление Законът предвижда от 3 до 10 години затвор. 

Днес Софийски районен съд ще разгледа искането за задържането му под стража.