На косъм от трагедия. Остава неясна причината за тежкия инцидент снощи във влака София - Варна. Пламъци опожариха вагоните на композицията и по чудо няма жертви и сериозно пострадали. 

Пламъците лумват във влака София - Варна малко след Гара Каспичан. В търсене на причините за пожара вече са извършени два огледа на експерти от БДЖ, пожарна, полиция и следствие.

„Най-вероятно става въпрос за техническа неизправност, тъй като по време на движение се е чул пукот, дим и веднага е започнало пламъчно горене, което се е развило много бързо“, заяви Иван Иванов, директор на РДПБЗН-Шумен.

Пламъците обхващат първите два вагона от общо четири. Пътуващите, над 30 души, успяват да се евакуират навреме и пострадали сред тях няма. С лека травма на ръка е един от машинистите, пострадал при откачане на локомотива от горящата композиция. Според хората огънят тръгва от втория вагон.

„Аз бях в трети вагон, тръгна от първа класа, не е от локомотива, защото той беше цял“, разказа Петя Киронова.

Пожар във влака София-Варна

Окръжната прокуратура в Шумен води разследването.

„За това, че е унищожено имущество на значителна стойност, а пожарът е представлявал опасност за живота на пътуващите“, обясни окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов.

Силата на огъня изпепелява напълно два вагона, щети има и по останалите два, както и по контактната мрежа.

„Съответните технически прегледи и ревизии са в нормите, това сме го видели на място, така че комисията, която е назначена за разследване на случая, тепърва ще установява причините“, съобщи инж. Димитър Димитров, директор на „Пътнически превози“ в Горна Оряховица.

Движението на влакове бе възстановено още рано сутринта днес, като композициите преминаваха само по единия коловоз.

Основната причина при пожара във влака да няма жертви и сериозно пострадали са бързите действия на пожарникар от Варна. Мъжът е пътувал в едно от купетата и е реагирал светкавично при инцидента. Днес наш екип се срещна с него.

Снощи Върбан Петков пътува във влака като редови пътник, когато момиче от неговото купе му казва, че мирише на пушек.

"Отворих всички възможни прозорци с цел отдимяване, което да доведе до безопасна евакуация и намаляване на температурния баланс вътре в самия коридор за по-бавно разпространение на пожара", обясни Върбан Петков.

Бързо открива ръчната спирачка и я задейства. Именно това предотвратява огромна трагедия.

"Искам да благодаря на дамата, която сигнализира, за да можем да вземем адекватни мерки. Имам чувство, че ако бяхме закъснели с минута, имаше възрастни хора, които доста трудно се придвижваха, и можеше да има жертви", допълни Върбан Петков.

За 30 секунди влакът спира и започва евакуацията на пътниците.

"За около минута и половина се евакуираха хората, които бяха във вагона. Исках след това да се върна в самото купе и да си взема дрехите и документите, но пожарът вече беше в изключително силна фаза и не можах", каза още пожарникарят.

Въпреки че с действията си той спасява много животи, споделя, че не се чувства герой. "Работил съм 8 години като началник смяна в Първа районна служба, в такива тежки и критични ситуации съм изпадал доста пъти", категоричен е Върбан Петков.