Усложнена е обстановката в Южна България. Борбата с щетите след вчерашните порои продължава. Все още има селища, които са блокирани заради отнесени пътища.

Бедственото положение в Родопите остава. Заради снега, който вали през целия ден, аварийните екипи не успяха да отстранят много от щетите и затова все още има селища, които са без достъп и без ток.

Голяма част от инфраструктурата на пещерата Дяволското гърло е напълно унищожена. Тя е затворена за посетители и започват спешно ремонтни дейности.

Без шанс да бъде възстановен е малък римски мост до Ягодинската пещера, където високите води са го унищожили напълно. Все още в Родопите има села без път и без ток.

За 10 души от горната махала на смолянското село Елховец път няма. Придошлата река отнася моста и единствената връзка е телефонът, разказва ни от другата страна на реката 68-годишната Шафке Адемова.

Падналият мост обаче отрязва достъпът на хората до медицинска помощ. Общината няма финансов ресурс за нов мост, но обмисля изграждането на временен.

„Той наистина ще бъде пешеходен, ще бъде само за аварийна ситуация, не за  постоянно преминаване и ще го обезопасим, за да не стане някоя беля  и хората минавайки по него, да не вземат да паднат“, съобщи кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

А след дъжда, сняг затрупа Родопите и местните отново са притеснени.

„Днес обстановката продължава да бъде усложнена, вали тежък мокър сняг, дано да не доведе до по-сериозни проблеми с ел. захранването и с водата, и повишаване нивото на реките“, каза Добромир Шевелиев, кмет на с. Елховец.

Обстановката на цялата Смолянска област остава усложнена. 

Борбата с последствията от стихията в Благоевградско продължава. Областният управител свика на среща кметовете на общините, обявили бедственото положение, много селища все още са откъснати от света, други са без ток.

Буйните води на реката компрометираха моста, свързващ града със село Покровник и пътят към момента е отцепен. Наложи се шофьорите да заобикалят по обходни пътища.

Оттам минава и газопроводът, който захранва целия град. Това доведе и директорът на Националната пожарна.

„В случая е застрашено и газоподаването, това ни е проблемът, мисля, че конструкторите ще кажат как точно да подходим, дали устоите на моста са здрави и ще поеме допълнителен товар, за да може ремонтни дейности да предприемем“, обясни Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

В Петрич още снощи хора от пострадали къщи бяха евакуирани. Неподвижна възрастна жена беше изведена от дома си, който днес е пълен с вода. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!