Въвеждането на зеленият сертификат отново предизвика бурни политически страсти.

След като вчера партийни лидери искаха оставката на Стойчо Кацаров като министър на здравеопазването, реакциите срещу непопулярното решение навлязоха във втория си ден.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече здравният министър „мрънкащ и отчаян човечец“, който е заявил през лятото, че „зеленият сертификат е проблематичен от гледна точка на човешките права“, а сега го налага.

Според Борисов министърът е трябвало да обяви още през лятото, че на 15 октомври ще се въведе зеленият сертификат, но не го е направил, защото това е щяло да има отражение на нагласите на гласоподавателите на парламентарните избори на 11 юли.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов заяви, че ще сезира европейските институции за зелените сертификати, които се издават в България, защото не отговарят на изискванията заложени в регламента на Брюксел и правителството си „играе с тях“.

Ангелов смята, че българските граждани са заблуждавани, че ще бъдат защитени дори само след една инжекция от двудозова ваксина, а това не е така.

От ВМРО също съобщиха, че ще атакуват заповедта на здравния министър, но във Върховния административен съд. Жалбата е внесена от зам.-председателят на партията - евродепутата Ангел Джамбазки.

„С въвеждането на ограничения в посока на поставяне на условия за упражняване на правото на труд се застрашава осигуряването на жизнените потребности на всеки един човек“, изтъква в мотивите за жалбата си Джамбазки.

„Управляващите ни докараха обществото до състояние да се избием един друг, защото въвеждат изключително закъснели и необмислени мерки. И дано не бъда лош пророк, но тепърва хората ще излизат на улицата“, коментира въвеждането на зеления кандидатът за президент на Национално обединение на десницата Горан Благоев.

Що се отнася до политическите сили организиращи протестите срещу въвеждането на сертификата, според Благоев „Възраждане” и „Атака”, са с подчертано проруски профил и питам дали някой отдалеч не дирижира протестите им точно в предизборния период, така че да се дебалансира ситуацията в държавата и да вдигнат акциите на настоящия президент Румен Радев“.

„Действията за овладяване на COVID вълната се превръщат в политическа и институционална криза. Прилагат се мерки без никаква предсказуемост, без обществена подкрепа, без никаква информационна кампания, без адекватни мерки за компенсация за семействата и бизнеса“, се казва в позиция на „Демократична България, публикувана във „Фейсбук“. 

От коалицията призоваваха „президента Румен Радев да прекрати кампанията си и да свика Консултативния съвет за национална сигурност“, който да одобри план за ясни, предвидими и обществено приемливи мерки за овладяване на COVID вълната. Той е необходим, за да се изгради политически консенсус и партиите да загърбят популистките залитания в предизборно време и всички заедно да постигнем работещи и обществено приемливи решения”.

От СДС също поискаха оставката на здравния министър заради "некомпетентно и безотговорно управление на COVID кризата" и "провал на ваксинациите".