Зеленият сертификат провокира политически страсти, които стигнаха до искане на оставката на здравния министър.
 
Бившите управляващи от ГЕРБ нарекоха битката със заразата "информационен, комуникационен, ваксинационен и управленски провал".

"Ако не е тъжно, е страшно смешно. На всеки вход трябва да има портиер от утре, но извинявайте какви са тези хора, които ще проверяват личните данни. Имат ли право? Кацаров е маша, той по случайност е попаднал там. Така, че всичко ще си дойде с оставката на Радев на президентсите избори", каза Бойко Борисов.

Лидерът на БСП също критикува новите мерки.

"Въвеждането от служебния кабинет на зелен сертификат по този необмислен начин е неприемливо и неработещо. Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново", заяви Корнелия Нинова.

От ИБГНИ ще обжалват заповедта като "дискириманицонна и незаконосъобразна".

"При положение, че само 20% са ваксинирани по какъв начин очакваме животът да се нормализира? От друга страна, сме категорично против затварянето на бизнеси, цяла Европа отваря, а ние затваряме", заяви Мая Манолова.

Кацаров отхвърли критиките. той беше категоричен, че решенията са на здравните власти, а не на президента Румен Радев

“Те си представят живото така - няма да се ваксинираме, няма да спазваме мерките и няма да лежим в болницата. Ако някой от политическите партии си представя, че е възможно да се случи това нещо - то тя си представя една магия. На нея няма да ѝ трябва здравен министър, а магьосник, който да махне с кърпичката и да омагьоса нашата страна“, заяви той.

Oт "Продължаваме промяната" пък препоръчаха  сертификат и за хора с много антитела.

“Това трябва да се предостави през безплатен тест за антитела, като го правим на две стъпки. Първо, ако имате антитела в момента, имате автоматичен зелен сертификат или еквивалент за три месеца. Ако на следващите три месеца се вижда, че вашите антитела са на същото високо ниво или са се покачили, се удължава този период с още шест месеца, така, че да станат общо девет. Така повече хора ще имат права на ваксинирани срещу необходимата защита срещу вируса“, уточнява Кирил Петков.

Кандидатът за държавен глава Анастас Герджиков поиска отлагане на влизането в сила на сертификата.