Основните политически сили реагираха на решението за въвеждане на зеления сертификат. Тази сутрин Изпълнителното бюро на БСП поиска оставката на министър Стойчо Кацаров и реагира с позиция, че ваксинирането е доброволен акт и всеки, който желае, да го направи.

"Въвеждането от служебния кабинет на зелен сертификат по този необмислен начин е неприемливо и неработещо. Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново", написа Корнелия Нинова във "Фейсбук".

ГЕРБ също излезе с позиция, в кояъто поиска оставката на служебния здравен министър.

„В момента се намираме в абсолютен информационен, комуникационен, ваксинационен и управленски провал. Това правителство и лично неговия архитект Радев имаше почти година, в която да проумее, че вирусът не е „шипченски“ или „софийски“, а съществува и е необходимо да се управляват процесите, да се справим с кризата и да се носи отговорност. Искаме оставката му“, заяви Десислава Атанасова.

Според ГЕРБ налагането на мярката за зелен сертификат "от днес за утре" е противоконституционно и е необходимо отново да се въведат зелените коридори, като приемущественно да се поставят ваксини.

Снимка: bTV

"В паниката и в страха си вчера в 21 ч. министър Кацаров забърка много голяма каша, която много трудно може да се оправи. С антигенни тестове никой не може да си извади зелен сертификат по начина, по който той е определен от ЕС. Това може да се случи с PCR тест", заяви бившият здравен министър Костадин Ангелов.

Той добави, че здравният ефект от мярката ще бъде нулев.

"Само за шест месеца съсипаха всичко, което ние градихме години наред", заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

Кацаров отхвърли критиките. той беше категоричен, че решенията са на здравните власти, а не на президента Румен Радев

“Те си представят живото така - няма да се ваксинираме, няма да спазваме мерките и няма да лежим в болницата. Ако някой от политическите партии си представя, че е възможно да се случи това нещо - то тя си представя една магия. На нея няма да ѝ трябва здравен министър, а магьосник, който да махне с кърпичката и да омагьоса нашата страна“, заяви той.

От "Продължаваме промяната" също реагираха с препоръка зелен сертификат да получават и хора с високо ниво на антитела срещу COVID-19.

“Това трябва да се предостави през безплатен тест за антитела, като го правим на две стъпки. Първо, ако имате антитела в момента, имате автоматичен зелен сертификат или еквивалент за три месеца. Ако на следващите три месеца се вижда, че вашите антитела са на същото високо ниво или са се покачили, се удължава този период с още шест месеца, така, че да станат общо девет. Така повече хора ще имат права на ваксинирани срещу необходимата защита срещу вируса“, уточнява Кирил Петков.