След почти три денонощия борба с пожара на сметището в Шишманци, почти 80% от огнището е ликвидирано. Пушекът, който се издигаше от сметището, значително е намалял.

През целия ден тежка техника зариваше с пръст депото, а на стръмния склон, където пожарникарите нямат достъп, бе направена система с пръскачки, които от обяд досега обливат тлеещото огнище с вода непрекъснато.

Стотици хора от няколко села затвориха рано сутринта пътя до завода за отпадъци и горящото сметище.

Снимка: btvnovinite.bg

Търпението на хората се изчерпва след многократните пожари на сметището. Срещу гъстия пушек пожарникарите използват пръскачки, захранвани с вода от отпадното езеро.

Леко завишение на азотни и серни оксиди и на фини прахови частици отчете   мобилната станция на екоинспекцията, разположена в Шишманци.

Това леко повишаване на стойностите могат да се отразят неблагоприятно върху хората с белодробни проблеми. Няма обаче основание за сериозно притеснение, уточниха екоинспекторите.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората заявиха, че не вярват на изнесенети резултати и поискаха работата на завода да бъде прекратена. Замерването на качеството на въздуха в района ще продължи до нормализиране на ситуацията.

Пожар пламна и на градското сметище на Свищов. Пожарни от две общини са на място и гасят пламъците. Земеделци с тежка техника и водоноски също участват в борбата с огъня.

Засега пряка опасност за хората от Свищов няма, по думите на кмета на града сметището най-вероятно се е запалило заради високите температури.