Висшият съдебен съвет отложи решението си дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев. 

Причината - Върховният административен съд допусна до кадровиците и искането на професор Янаки Стоилов за отстраняването на обвинител номер едно.

Така исканията за процедурата срещу Гешев са вече две. Едното - на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова, и другото - на бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Искането на Янаки Стоилов за отстраняването на Гешев е от 22 юли 2021 година, а на Надежда Йорданова от 2 март 2022 г.

За по-малко от година исканията станаха две и ВСС е длъжен да заседава и по двете. Това може да се случи, като ги обедини в едно, а може и по отделно.

Оказа се, че има неточности в искането на Янаки Стоилов и министър Йорданова има срок от 7 дни, за да ги отстрани.

На 4 май съветът ще се събере отново, за да обсъди дали да допусне искането на Стоилов. След това датите са неизвестни. 

В началото на заседанието главният прокурор Иван Гешев каза, че "очаква днешният ден да е щастлив" и отново покани министър Надежда Йорданова и Христо Иванов на дебат. 

„В името на българската държава и държавност, или каквото е останало от нея, се надявам министърът на правосъдието, вместо да обикаля телевизионните студиа и най-вероятно да заявява неверни твърдения постоянно с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин, тези свои твърдения да ги изяви в пленума на ВСС, където им е мястото“, заяви Иван Гешев. 

Министърът на правосъдието каза, че винаги е готова за дебат. 

„С отстраняването на главния прокурор, на г-н Гешев в качеството му на главен прокурор, ще решим това обстоятелство, че България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората без да ги нарушава, главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие“, каза министър Надежда Йорданова.

За пореден път пред сградата на съвета имаше протест с искането за оставката на Иван Гешев. 

Според министър Йорданова, ако се гледат отделно двете искания, това би могло да се случи до края на май.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!