„С отстраняването на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор ще решим това обстоятелство, че България е крайно време на получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява всички морални стандарти и защитава правата на хората без да ги нарушава, главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие”, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова преди пленума на ВСС.

Днес магистратите ще разглеждат искането ѝ за отстраняване на главния прокурор.

„Днешното заседание е насрочено с една единствена точка от дневния ред, а именно разглеждане по същество на онези основания от моето предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор, които бяха приети за допустими от пленума на Висшия съдебен съвет“, каза Йорданова, която отбеляза, че е готова за два варианта на обсъжданията.

След решение на ВАС Висшият съдебен съвет ще разгледа и искането за прекратяване на мандата на Гешев, внесено от служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

„Предстои да видим дали двете производства ще бъдат обединени. В правилата е допусната такава възможност. Конкретната трудност е, че и двете производства се намират на различен етап от своето развитие, затова казах че предстои да видим какъв ще е дебата в пленума на ВСС”,  отбеляза Йорданова.