„Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания. На предишното заседание на ВСС разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във Висшия съдебен съвет. Разбрах, че прокуратурата е централизирана въпреки промените от бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Разбрах, че прокуратурата, а не МВР разкрива престъпление. Разбрах, че прокуратурата води съдебното следствие, а не съда. Разбрах, че прокуратурата има законодателна инициатива. Ако подаря разкази на Йовков на неправителствена организация, ако цитирам правилно по памет министъра на правосъдието, това представлява „враждебно и арогантно отношение към неправителствена организация. Така че очаквам да повиша общата си култура“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди началото на Пленума на ВСС, който решава за предсрочното му освобождаване.

„Ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то за българската държавност. В името на българската държавност, или каквото да е останало от нея, вместо министърът на правосъдието да обикаля студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт – тези свои твърдения да ги изрази в Пленума на ВСС, а не да мълчи. Иначе така няма аргументи нито за т.нар. съдебна реформа, нито за отстраняването на главния прокурор“, заяви Гешев.

„Надявам се това да не е причината, а именно че нямат каквито и да е било аргументи нито за така наречената съдебна реформа, нито за така нареченото отстраняване на главния прокурор“, допълни главният прокурор.