Скандалът между бившите коалиционни партньори "Продължаваме промяната" и БСП продължава и днес.

В отговор до bTV от министерството на електронното управление обясняват, че всички партии са имали достъп до кода за машините в защитена среда.

“Министерство на електронното управление спази закона и на 28 септември 2022 г., предостави достъп до изходния код на машините за гласуване на всички регистрирани политически наблюдатели, които имаха интерес“, се посочва позицията.

От министерството напомнят, че партиите са били поканени и на всички стъпки по удостоверяването на машините.

В ефира на „Тази неделя“ Кирил Петков беше категоричен, че кодове не е предлагал.

„Това, което казах го казах и от трибуната - готови сме да подкрепим всякакъв вид одит, проверка от външни експерти на всичките възможни, на кода преди изборите, след изборите. Каквото искат да се вкара в Изборния кодекс, за да получат пълната сигурност и да махнат своите съмнения от машините и да не подкрепят хартиената бюлетина“, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

„Ако имаше някакви вълшебни кодове, щяхме ли да му дадем на г-н Борисов да е с 25%, с 5% повече?!“, попита още той.

 От БСП обаче са категорични. Петков им е предлагал кодове.

„Не мога да тълкувам какво е искал да каже Кирил Петков, но съм свидетел на този разговор, в който той дойде и каза оттеглете закона и ще ви предоставим и на вас кодовете. Аз ви цитирам негови думи заявени пред парламентарната група вътре в залата на НС“, коментира Корнелия Нинова.

От левицата дори имат съмнения, че последните избори са фалшифицирани.

„Ние показахме от трибуната няколко протокола, от които е видно, че протокола от машината и от преброяване на разписките има разминавания. Показахме 3-4, в които разминаванията са с по 5-6 гласа“, посочи още лидерът на БСП.