Във всички 82 секции на територията на Германия изборните книжа и машини за вота на 14 ноември бяха приети. От германска страна не са пристигнали изисквания, свързани с така наречения в България зелен сертификат за избирателите, но за комисиите важат 3Г правилата, като в някои провинции е нужен PCR тест за неваксинираните членове на комисии, а в други само антигенен тест, като разходите се поемат от българската държава.

Снимка: btvnovinite.bg

На територията на Германия в 42 секции гласуването ще се случва с по две машини, а в останалите ще се гласува на хартия.

„Смятам, че организацията, която посолството е направило за секциите, които са в посолството и в българския културен институт е наистина перфектна. Освен това имаме три секции, които се намират в Западен Берлин“, казва Катя Костова, председател на СИК Берлин 3.

Снимка: btvnovinite.bg

В посолството ни в Берлин ще се гласува само с машини, но след решението на ЦИК и тук ще трябва хартиените разписки да бъдат броени.

„Не смятам, че броенето би довело до забавяне. По-скоро се надявам, че ЦИК ще се погрижи за всички нас, които се занимаваме с изборния процес извън България и наистина няма да допуснат голямо забавяне“, коментира Костова.

Снимка: btvnovinite.bg

В голяма част от населените места, в които ще бъдат разкрити избирателни секции ще бъде задължително проследяване на контактите, като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Доброволци в Германия подготвиха онлайн платформа, с която всеки да може да види колко натоварена е избраната от него секция.