Доброволци в Германия подготвят онлайн платформа, с която на 14 ноември всеки да може да види колко натоварена е избраната от него секция.

На 14 ноември секциите в Германия ще бъдат осезаемо по-малко - около 85, в сравнение със 115 лятото. По-малко са и градовете, в които ще се гласува.

„Тези много малко секции, извън дипломатическите и консулските представителства, са огромно предизвикателство пред нас“, казва Събина Христова, която е доброволец от Папенбург.

За да се избегне голямото чакане, доброволците разработват приложение, в което в реално време да се следи натовареността.

„Представлява една таблица с всички градове в Германия и някои околности, например, като Ваалс, градчето в Нидерландия. След натискане на съответния град може да видите директно къде е секцията с линк към „Гугъл мапс“, който да ви упъти до там“, обяснява Мартин Маноилов, който е доброволец в разработването на приложението.

Като изберем определен град зеленият цвят ще ни покаже, че чакат по-малко от 25 човека, жълтият между 25 и 50, а червеният над 50.

Пилотна версия стартира още през април, но само в една провинция. На предстоящия вот, приложението ще покрие цяла Германия.