Вселенският патрирах Вартоломей поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните.

Вартоломей получи по-рано днес най-високия държавен орден "Стара планина". Той стана и „доктор хонорис кауза” на БАН. 

„Особено молим за светините от нашите свети патриаршески и ставропигиални обители - "Света Богородица Икосифиниса" в планината Пангей и "Честният предтеча" край Сяр, които са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си места, което е грях пред Бога и пред хората”, каза Вартоломей.

Според директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров реликвите са собственост на българската държава. Спорът и всякакви имуществени претенции между България и Гърция са прекратени още през 1925 и още веднъж през 1964 г.

Български общественици пък искат в специална подписка Вселенският патрирах да постави Църквата ни на историческото ѝ пето място сред православните църкви.

Подписката трябваше да бъде връчена на Вселенския патриарх на специален брифинг, който обаче беше отменен след изказването на Вартоломей в президентството.

Брифингът на Вселенския патриарх беше отменен поради умора. Отпада и срещата на Вартоломей с премиера Бойко Борисов, която беше насрочена за вторник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!