За все повече нелегални аптеки, които предлагат фалшиви лекарства и стероиди в интернет, алармират разследващи от Интерпол.

През седмицата бяха разбити 17 организирани престъпни групи в десетки страни, сред които и България.

Неофициално се твърди, че сред задържаните 234 души при мащабната акция има поне един българин.

Според разследващите производството на стероиди в нелегални лаборатории е в ръцете на "малки организирани групи".

Готовите продукти влизат в онлайн аптеки, в така наречения даркнет. Там може да се купи всичко, забранено от Наказателния кодекс.

„Детска сексуална експлоатация, наркотици, трафик на хора, дори можеш да си наемеш хакер, който да направи атака спрямо конкурентна фирма. Самото заплащане е непроследимо, защото търговците приемат плащане във вид на криптовалута”, Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

Според бивши състезатели по културизъм качеството на купените онлайн забранени субстанции крие рискове.

„Няма седалище, няма фирма, няма лице за контакт, с когото да се видиш. Ако се случи нещо, после от кого ще търсиш сметка? Не виждам какво качество можеш да очакваш от нещо, което си взел от нищото, от въздуха”, коментира Явор Димитров, бивш състезател и собственик на фитнес зала.

От "Интерпол" са установили, че стероидите се пласират в малки пратки, най-често от Азия и Източна Европа. Използват се куриерски фирми, за да няма пряк контакт с производителите и продавачите.

„Не са малко индикациите, които сочат, че се използват и български компании за транспорт на подобни стоки”, уточни Любомир Тулев.

Трудното проследяване на транзакциите помага на лидерите на престъпните групи да останат недосегаеми, засега.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!