Все повече лекарства изчезват от пазара в България. От 2014 г. насам е спряна доставката на 300 медикамента. Най-много са за лечение на заболявания на нервната система.

Данните на Агенцията по лекарствата показват, че през 2014 г. са изтеглени 97 лекарства от нашия пазар. През 2015 г. броят им е с почти 30% по-голям - 127. За първата половина на тази година още 73 лекарства са изтеглени. Най-много са за лечение на заболявания на нервната система.

Едно от спрените лекарства е "Модитен депо", което се прилага при параноидна шизофрения. Здравните власти са уведомени, но не и психиатрите. Друго лекарство със същата активна съставка у нас няма, има сходни.

От фирмата производител обясниха, че са спрели доставките заради недостатъчни количества на активното вещество. Недостигът ще продължи най-вероятно до началото на следващата година.

За разлика от това лекарство много други се изтеглят за постоянно. Основно заради неизгодна за производителя цена у нас. Причина за изтеглянето на дадено лекарство може да бъде и липсата на интерес от страна на пазара.

Фирмите уведомяват Агенцията по лекарствата, когато решат да изтеглят лекарство. На сайта на агенцията пациенти и лекари могат да следят тази информация.