Все по-млади хора търсят помощ при психотерапевт. Причината обикновено е депресия, хранителни разстройства и алкохолизъм.

Сеансът при психотерапевт е част от сюжета на всеки себеуважаващ се трилър. На Запад и в Щатите посещенията при личния психоаналитик се приемат като нещо нормално, дори задължително. У нас обаче работата на психотерапевтите все още е жертва на социалните предразсъдъци - търсиш ли помощ, значи си луд.

„Много хора си казват: Ами на мен нищо ми няма, аз нямам проблеми, не съм болен. Психичното здраве не е свързано с болест, а със страданието на човека”, обясни психотерапевтът Милена Жекова.

У нас квалифицираните специалисти по психотерапия са около 300. Всички те са записани в национален регистър. Не фигурират обаче в националния класификатор на професиите, което уронва престижа на терапията, защото е възможно хората да ги помислят за шарлатани.

„Ние се опитваме да изработим един закон за психотерапията, който да я регламентира като свободна професия, и да се регламентира всички тези отношения, които да гарантират качеството на срещата между пациентите и психотерапевта”, заяви д-р Димо Станчев.

50 минути при специалист по психотерапия струват между 20 и 30 лева.