Става все по-сериозна кризата с липсата на лични лекари. Броят им намалява постепенно през последните 4 години, показват данни на Здравната каса предоставени на bTV.

През 2020 година общият брой на общопрактикуващите лекари е бил 4019.

С всяка година той намалява. В момента са 3758. Най-много има в София-град - 718. А най-малко са в Разград и Търговище - по 43-ма в район.

Средната възраст на личните лекари у нас е 60 години и 3 месеца, показват още данните на касата.

Близо 1500 жители в сливенското село Камен нямат лекар. Последният е преглеждал и в селото, и в Сливен, но не издържал и напуснал.

Болните като Мишо отделят от пенсията си за такси. За пътуване до града за преглед трябват 50 лева. Плаща по 25 лева в посока.

 

Личните лекари в област Сливен са 90. Всяка година се отказват. Има починали лекари, а много работят след 70-годишна възраст, твърдят от Сдружението на общопрактикуващите лекари в града.

„Това е една голяма борба, в която в момента сме въвлечени. Пациентът стои в къщи и си поръчва от общопрактикуващия лекар, каквото му е необходимо. Искат направления, искат хиляди други документи, които според тях трябва да бъдат направени“, обяснява д-р Ганка Василева , общопрактикуващ лекар.

Телефонът звъни по 24 часа, а пациентите търсят съвети и помощ денонощно.

Недостигът на общопрактикуващи лекари е хроничен, а много от тях вече отказват да записват пациенти, особено деца.