Управляващото мнозинство в парламента трябва да намери решение как да се прилага контролът за зеления сертификат за депутатите.

В петък беше решено, че от 24 януари народните избраници могат да влизат в сградата, само ако имат документа за достъп или отрицателен тест.    

Депутатите не могат да бъдат спирани от представители на НСО при отказ да покажат сертификат, или ако не разполагат с него. Не е ясно дали могат да бъдат глобявани и от кого.

Депутати определиха акта си от петък като чисто морален и знаков.

Възможност за контрол може да има, ако председателят на парламента издаде заповед, с която да се определи реда, по който да се влиза в Народното събрание. 

„Няма да е много ефективно, защото, дето се вика, един депутат, ако ще и с оръжие или с особено опасни вещества може да влезе в парламента. Може да влезе включително и болен, отчетливо болен с висока температура. Няма механизъм, по който той да може да бъде спрян да заразява другите депутати. Остава на личната отговорност и на морала на всеки един от нас да пази другите“, заяви Александър Симидчиев, депутат от „Демократична България“.