Спекулации циркулират в общественото пространство, че България губи битката за новия завод на „Фолксваген" в региона.

Очаква се в този проект германският концерн да вложи над 1 милиард евро и да открие около 5 хиляди работни места. 

„Везните клонят към Турция, но решение все още няма”, разкрива журналистът Александър Андреев от „Дойче Веле” и допълва, че „специализираното издание „Аутомобилвохе” съобщи днес, че Управителният съвет на концерна вчера се произнесъл заводът на „Фолксваген” да бъде в Турция, близо до Измир”.

Снимка: btvnovinite.bg

Изданието твърди, че УС е взел решението си под натиска на Катар, който притежава 17 процента от акциите на „Фолксваген”.

Друго германско издание - „Ханделсбалт”, съобщава, че везните клонят към Турция, но решението се очаква през втората половина на август. Цитират се вътрешни източници, според които турската оферта е със стотици милиони евро по-изгодна от българската.

Снимка: btvnovinite.bg

Според изданието, проблем с Турция е имало заради политическото положение в страната. България е привлекателна от гледна точка на правна сигурност.

Преди два месеца премиерът Бойко Борисов намекна пред bTV за голям инвеститор, който оглежда терен у нас от въздуха.

Днес ДПС направи кратък коментар по темата:

„Предполагам, че  общата икономическа среда сигурно е една от техните аргументи сигурно имат и други аргументи, но не съм запознат с тях”, заяви председателят на движението Мустафа Карадайъ.

От българското министерство на икономиката заявиха за bTV, че до момента при тях не е постъпила официална информация относно решението на Надзорния съвет на VW AG. Инвестицията в нов завод ще е поне 1 млрд. и 300 милиона евро.

Според източниците ни в правителството тепърва „Фолксваген” ще изготви каталог с условията си към турската държава, а дали тя ще отговори на тях е неясно. Ако Турция не отговори на условията, ще бъдат търсени алтернативни локации за завод - у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

„В отговор на запитване на „Дойче Веле” вчера говорителката на „Фолксваген” Лесли Ботге заяви, че след проучване е направен подбор на кандидати. Следва фазата на преговорите с тези кандидати”, разкрива журналистът Александър Андрееев.

„Ще оповестим решението, когато му дойде времето", заявява Ботге. Така решение няма да бъде взето поне още месец.