ГЕРБ-СДС и ДПС с остри критики към действията на служебния министър на вътрешните работи, заради акциите преди вота на 11 юли.

Повече от 2 часа депутатите обсъждаха създаване на временна комисия, която да проучи дали са използвани специални разузнавателни средства за натиск и тормоз спрямо граждани по време на предизборната кампания. 

ГЕРБ-СДС се оплакваха, че техни кандидати за депутати са били следени и притискани.

„Този натиск след формирането на 46-о НС се превърна в платформа за самохвалство от това министерство. Министърът на вътрешните работи каза на официална пресконференция: Ние подредихме това Народно събрание, колеги, изчегъртването, атаката срещу симпатизанти е нещо, което случило се веднъж, задължително ще се повтори“, заяви Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

От ДПС обвиниха Рашков в реваншизъм и опит за диктатура.

„Този е последният, който може да бъде образец, дори с държанието си тука, с изблиците си на нарцисизъм, предполагаха, че това ще се случи, а това, което се случи се нарича реваншизъм“, каза Йордан Цонев.

От БСП защитиха министър Рашков и заявиха, че МВР е спряло купения вот.

„Искате истината. Квартал "Христо Ботев" има осем секции, за 45-ото Народно събрание, 1912 гласа са ГЕРБ, за 46-ото Народно събрание - същите тези 8 секции - само 121 гласа за ГЕРБ“, съобщи Георги Свиленски от БСП.

„Умилително е цялото това гугукане между ГЕРБ и ДПС, извинявайте, но с тези милиционерщини няма да минете“, каза Стоян Михалев от „Демократична България“.

При гласуването предложенията за създаване на комисия на ГЕРБ и ДПС бяха отхвърлени. Министър Бойко Рашков заяви за bTV, че няма да коментира "лични нападки".