Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ за съставяне на временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) от МВР на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-я парламент.

82 депутати гласуваха „за“, 69 - „против“ и 64 гласуваха „въздържал се“.

Предложението на ГЕРБ беше подкрепено само от ДПС, които поискаха обхватът на комисията да се разшири с изясняване на всички факти и обстоятелства за "оказан полицейски натиск и тормоз върху членове, активисти и симпатизанти на политически партии и кандидати за народни представители".

Дебатите продължиха около два часа и половина. От ГЕРБ коментираха, че 46-ото Народно събрание е било избрано под недопустим натиск от МВР.

Маноил Манев от коалиция ГЕРБ-СДС призова да излезе наяве всичко за предизборната кампания "без сънища и без една жена каза".

"Когато МВР започне да прави избори, когато министърът на вътрешните работи започне да се хвали, че е направил изборите и е избрал НС, повярвайте ми, негов пратеник може да почука на всяка една от вашите врати и всяка врата на всеки български граждани, когато сте от другата страна на неговата палка", коментира той.

От "Има такъв народ" обвиниха двете формации в лицемерие - ГЕРБ заради полицейското насилие, а ДПС - заради натиска на горските служители, които, по думите на Тошко Йорданов, в смесените региони са функция на ДПС и тормозят хората на най-ниско битово ниво, че няма да им дават дърва за зимата.

От БСП призоваха ГЕРБ към смирение и посочиха, че служебният кабинет е ограничил купения вот. Георги Свиленски даде пример с ромския квартал "Христо Ботев" в София, където ГЕРБ загубили 1700 гласа за два месеца.

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" коментира, че ефектът "Бойко Рашков" е показал какво се нарича правоприлагане. По думите му декларация, която ви задължава да спазвате закона, не е репресия.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че този (Рашков) е последният, който може да бъде образец за вътрешен министър. Това, което се случи, се нарича реваншизъм, каза той. В отговор на ИТН, Цонев отрече ДПС да е имало горски служители в смесените региони.

Демонтажът на "модела ГЕРБ", възстановяването на демокрацията не бива да става с недемократични методи и инструменти, коментира и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той посочи, че ДПС са за елиминиране на тази порочна практика - купуването на гласове, но, от друга страна, това да се използва за параван за тормоз на цял партиен апарат и активисти, които участват в изборния процес, вече не е демокрация.

Христо Иванов от "Демократична България" попита защо се налага в Народното събрание да се създават толкова комисии, които дублират работата на прокуратурата.