Още днес ще получите една част от доказателствата за неправомерно използвани СРС. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред депутатите в парламента.

Той беше извикан в Народното събрание по искане на ГЕРБ-СДС заради негови изказвания, че граждани и политици са били подслушвани при предишната власт.

По думите му има данни, че някои от протестиращите граждани са били наблюдавани в продължение на доста дълго време, което създава законосъобразността на срока. Служители твърдят за не по-малко от 8-9 месеца наблюдение.

"Особено интензивни са използвани тези тайни способи след нахлуването на прокуратурата в президентската институция на 9 юли 2020 г. Мотивите, с които са искани разрешенията, са, че лицата целят да бъде подронена, отслабена, съборена властта в републиката и извършване на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра и по места, което съставлява престъпление против Републиката", обясни служебният вътрешен министър.

Той припомни, че през 1996-1997 г. парламентът също е бил обсаден от протестиращи, но нито един прокурор не си е помислил, че се извършва престъпление против Републиката и такива дела не са били образувани.

Служебният министър отхвърли призива на ГЕРБ да каже имена на подслушвани, тъй като законът не му позволява. 

"Искате да изброявам имената на лицата, подслушвани със СРС, но сте сбъркали името. Извикайте си дясната ръка на таралежа да дойде тук да чете СРС-та по цели дни. Аз не се казвам Цветан Цветанов и такава информация законът не ми позволява да ви дам и колкото и да настоявате това няма да стане", подчерта Рашков и допълни, че става дума за стотици граждани, подложени на ограничения върху техните права със СРС.

Препратката към Цветанов беше заради случай от времето на първия кабинет "Борисов", когато тогавашният силов министър чете СРС записи от парламентарната трибуна по случай с обвиняеми лекари за смъртта на бебе. В крайна сметка прокуратурата не успя да докаже престъпление и те бяха оправдани. 

Рашков показа папка, която ще предаде на парламентарната комисия, занимаваща се с подслушванията, в която има изброени имената на повече от 123 души.

"МВР са наблюдавали безучастно как някои от техните служби – ГДБОП, Вътрешна сигурност и ГДНП, са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за Специализираната прокуратура и са извършвали сериозни нарушения на Закона за защита на класифицираната информация", каза Рашков.

По думите му имената на лица, които са били подлагани на СРС-та, са разнасяни на листчета, които впоследствие са били унищожавани. Не са изготвяни никакви справки в тази връзка, а информацията не е описвана. Според Рашков - очевидно съзнателно.

"Освен това всички искания на прокурорите са изготвяни в нарушение на Закона за специалните разузнавателни средства от самите оперативни работници от тези служби. Законът предвижда, че исканията по наказателни дела на прокуратурата са правомощия единствено на наблюдаващия прокурор, а служителите са използвани като слугини на българската прокуратура", каза Рашков.

"Толкова много мероприятия са провеждани, че тези служители в МВР са работели дълго след изтичане на работното им време. Това е довело до изплащане на доста солиден бюджет за този извънреден труд", информира още Бойко Рашков.

Служебният вътрешен министър има съмнения и че някои, които са били в листите в предизборния период, въпреки имунитета си, са били контролирани със СРС-та.

По думите му въпросът дали прокуратурата да прилага СРС-та е сериозен и според него трябва да се вземе окончателно решение за това. Той лично е на мнение, че тя не трябва да има такова правомощие.

„Няма нищо лошо в това да се изпробва дали, ако прокуратурата бъде изключена от органите, които могат да прилагат СРС-та, няма да намалеят случаите на нарушения, които се извършват“, смята Рашков.

От ГЕРБ-СДС внесоха подписка с искане Бойко Рашков отново да бъде изслушан, но този път при закрити врати. По време на дебатите те изразиха съмнение, че темата за подслушването е била използвана през изминалите два месеца за цели по време на предизборната кампания.

В кулоарите на парламента след това Рашков заяви, че ще подаде сигнал до Специализираната прокуратура срещу главния прокурор по темата за СРС-тата.