Традиционно точно в 4 след полунощ връщаме часовниците с един час назад.

Смяната със сигурност няма да бъде последната, защото Европа удължи срока за страните за окончателен избор между лятно и зимно време до 2021 г. Така може да ни се наложи да сменяме времето още един или два пъти.

Смяната е въведена за пръв път през 1916 г. от Германия и Австро-Унгария. Сега се използва основно на стария континент и Северна Америка.

Анкета на министерство на енергетиката преди две години показа, че мнозинството българи предпочитат лятното часово време да остане за постоянно.

Оттогава страната ни още няма официална позиция по този въпрос. Пред bTV от министерството казаха, че тепърва трябва сериозен анализ.

Най-старият църковен часовник в столицата е уникален механизъм, който рядко има нужда от човешка намеса, с изключение на смяната на времето - всяка пролет и есен. „Сега започвам и има доста часовници, които да прехвърля на новото време“, казва часовникарят Георги Милчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Повечето часовници, които използваме днес, ще направят смяната автоматично. На Георги Милчев обаче ще му трябват четири дни, за да вкара повече от 50 градски часовника в цялата страна в крак времето.

„За щастие догодина то ще отпадне, защото се оказа една голяма илюзия, че човек по този начин ще спечели нещо като мести стрелките напред и назад – времето си е едно и също“, казва Георги.

Лятното време е изгодно за туризма, защото се стъмва по-късно. Така може да се използват повече слънчеви часове. Ако лятното време отпадне, ще станат невъзможни ранните екскурзии до Истанбул, казва Евелина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние тръгваме в 5, пресичаме граница примерно в 7. По наше време е 7, по тяхно е 8, аз съм вече един час назад от своята програма. Не мога да издевателствам над туристите да тръгваме в 5 часа по старото време, защото все още организмът им не е настроен към тези промени“, коментира Евелина Пулева, която е представител на туроператор.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако лятното време обаче остане за постоянно, на 1 януари слънцето в София ще изгрява не 3 минути преди 8, а чак към 9 сутринта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма да ни е удобно, но не става въпрос за удобство, не ми допада тази смяна, някак си я чувствам изкуствена. Харесвам повече зимното време, което всъщност май е реалното време, което трябва да бъде, ако остане лятото ще се стъмва по-рано“, коментира Виктория Каролис, хореограф и родител.

Дори и на различно мнение, и тримата казват, че трябва час по-скоро страната ни да избере време за постоянно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!