В годината, в която се навършват 1340 години от основаването на българската държава, в Шумен отбелязват 40-ия юбилей на паметника, построен за 1300-та годишнината. Светлинно и звуково шоу ще допринесат за мащабното отбелязване на юбилея

Паметникът Създатели на българската държава се е превърнал в исторически символ и знаков туристически обект.

Снимка: btvnovinite.bg

„40 години от откриването на мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ е основание да увековечим, както се казва в историята нашите предци“, каза Ивайло Цанев, ст. експерт в община Шумен.

Светлана Джанкова е екскурзовод и показва паметника на посетителите повече от 20 години. Казва че той е уникален.

„За първи път новаторството, всъщност в изграждането на паметника е архитектурната част, която е под различен ъгъл и образува една много странна форма, подобен вид строителство започва в Европа едва след 1982 г.“, обяснява тя.

Снимка: btvnovinite.bg

За да стигнете до шуменския паметник, трябва да изкачите 1300 стъпала. Изградени са през 1981 г. в чест на 1300 години България. За юбилея, който ще се отбележи на 26 ноември, е подготвено мащабен светлинно-звуков спектакъл.

„Уникален визуален спектакъл, който ще даде послание на всички българи, светлина и любов“, заяви организаторът Дани Георгиева.

Шуменският паметник е построен за 22 месеца и показва историята на първата българска държава.